Τρέξιμο σε Θερμές Καιρικές Συνθήκες-Παράγοντες Θερμοκρασίας και Σχετικής Υγρασίας

Η καλοκαιρινή περίοδος στο νησί συνοδεύεται σχεδόν πάντα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Τις τελευταίες μέρες οι τιμές της θερμοκρασίας του αέρα είναι πιο πάνω από της κανονικές για την περίοδο, ενώ οι τιμές της σχετικής υγρασίας παραμένουν σε σχετικά κανονικά επίπεδα. Για τις επόμενες όμως ημέρες, υπάρχει ανοδική τάση για την θερμοκρασία, αφού άνοδος αναμένεται την Παρασκευή 30/6, το Σάββατο 1/7 και Κυριακή 2/7. Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα κρατήσουν και την επόμενη εβδομάδα, ενώ από τις 6/7 αναμένεται μικρή βελτίωση.

 • Παράγοντας Θερμοκρασία:

Η θερμοκρασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει άμεσα την απόδοσή μας σε μία προπόνηση ή αγώνα. Χαρακτηριστικά, για κάθε 5 βαθμούς κελσίου άνοδο μετά από τους 15 βαθμούς θερμοκρασία αέρα, η απόδοση αλλά και η επίδοση σε ένα αγώνα επηρεάζεται από 3-14%, αναλόγως της εμπειρίας, της φυσικής κατάστασης και της προπόνησης του αθλητή.

 • Παράγοντας Σχετική Υγρασία:

Με απλά λόγια, η βροχή όπως και η ομίχλη, έχουν σχετική υγρασία 100%. Ο τέλεια ξηρός αέρας έχει σχετική υγρασία 0%. Με τον όρο σχετική υγρασία εννοούμε την ποσότητα υδρατμών που περιέχει ο ατμοσφαιρικός αέρας σε σχέση με την ποσότητα των υδρατμών που μπορεί να συγκρατήσει ο ατμοσφαιρικός αέρας σε συγκεκριμένη τιμή θερμοκρασίας και πίεσης του αέρα.

 • Πώς η Σχετική υγρασία γίνεται αντιληπτή;

Έστω ότι η θερμοκρασία του αέρα είναι 21 βαθμοί κελσίου. Εάν η σχετική υγρασία είναι 40%, τότε αισθανόμαστε τον αέρα στους 26 βαθμούς κελσίου. Εάν η σχετική υγρασία είναι 50%, αισθανόμαστε την θερμοκρασία του αέρα στους 27 βαθμούς. Με σχετική υγρασία 60%, αισθανόμαστε 28 βαθμούς τον ατμοσφαιρικό αέρα ενώ με 80% , 29 βαθμούς και 90% στους 30 βαθμούς κελσίου. Άρα η παρουσία της σχετικής υγρασίας είναι σημαντική στο πως αισθανόμαστε κατά την προπόνησή μας.

 • Πώς επιδρά η Σχετική Υγρασία;

Όταν τρέχεις, η θερμοκρασία του σώματος φυσιολογικά ανεβαίνει και οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν ιδρώτα. Ο ιδρώτας μεταφέρει την περίσσεια ζέστη στην επιφάνεια του δέρματος, όπου και εξατμίζεται. Η υγρασία εμποδίζει τον ιδρώτα να εξατμιστεί οπότε η ζέστη παραμένει εντός του σώματος και δεν αποβάλλεται. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει.

 • Ημερήσιες Διακυμάνσεις Θερμοκρασίας και Σχετικής υγρασίας.

Η Θερμοκρασία του αέρα, παρουσιάζει το μέγιστό της γύρω στις 2-3 το απόγευμα ενώ τις ελάχιστές τιμές της τις παίρνει 4-6 πρωινές ώρες. Η Σχετική υγρασία παρουσιάζει ελάχιστες τιμές επίσης κατά τις πρωινές ώρες 4-7, έχοντας υψηλές τιμές καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, με μέγιστες τιμές το απόγευμα μετά τις 6.

 • Σχετικά Προβλήματα- Θερμοπληξία

Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας αθλητής στο τρέξιμό του σε υψηλές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας, είναι η θερμοπληξία, η κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει περισσότερη θερμότητα από αυτή που μπορεί να αποβάλλει. Συμπτώματα είναι κεφαλαλγία και θερμοκρασία σώματος πέραν των 40 βαθμών κελσίου, ταχυκαρδία, υψηλή αρτηριακή πίεση και ταχεία αναπνευστική συχνότητα.

Το τρέξιμο και οι προπονήσεις πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα σχετικά γεγονότα.

 • Μέτρα προστασίας κατά την διάρκεια του τρεξίματός/προπόνησής μας:
 1. Να φοράτε πάντα καπέλο
 2. Να φροντίζετε να πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε μεγάλης διάρκειας προπόνησης, τοποθετήστε από πριν, μπουκάλες νερού κατά μήκος της διαδρομής σας.
 3. Να πίνετε νερό ακόμα και αν δεν διψάτε.
 4. Ρίχνετε νερό πάντα στο κεφάλι σας, στο λαιμό και στο σώμα σας.
 5. Φορέστε ανοιχτόχρωμα και ελαφριά ρούχα.
 6. Να ενυδατώνεστε τις προηγούμενες μέρες της προπόνησής σας ή του αγώνα σας. Χαρακτηριστικά, για μία μεγάλης διάρκειας προπόνηση ή αγώνα, τα ούρα πρέπει να είναι άχρωμα, ένδειξη καλής ενυδάτωσης.
 7. Να ενημερώνεστε για τις τιμές της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει από την επίσημη σελίδα του Τμήματος Μετεωρολογίας http://www.moa.gov.cy/moa/ms/ms.nsf/DMLindex_gr/DMLindex_gr?OpenDocument
 8. Να επιλέγετε πρωινές ώρες για προπόνηση, όπου και η θερμοκρασία αλλά και η σχετική υγρασία έχουν χαμηλές τιμές.
 9. ΜΗΝ επιλέγεται ημέρες και ώρες προπόνησης υπάρχει άπνοια.
 10. Επιλέγεται ημέρες και ώρες προπόνησης όπου υπάρχει άνεμος, σχετικά μέτριας έντασης. Ο άνεμος αποφορτίζει αρκετά την κατάσταση και περιορίζει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της υψηλής σχετικής υγρασίας.

 

Ανδρέας Χρυσάνθου

Φυσικός-Μετεωρολόγος

All for Joomla All for Webmasters